Dorothee i Konrad Fischer al MACBA


Migdia, em foto un pollastre amb curri al Bismillah i vaig cap al MACBA. De les tres exposicions que hi ha ara, em quedo amb la que mostra les peces recollides durant anys pel galerista de Düsseldorf Konrad Fischer i la seva senyora. Inicialment el tal Fischer pintava -pop art a l'alemanya- però de seguida va passar a exhibir i col·leccionar bona part de l'avantguarda internacional dels anys seixanta i setanta, artistes amb els quals va acabar travant amistat.

Entre els exposats al MACBA, molts noms però poca obra interessant. Bruce Nauman és potser qui hi té més presència, i s'hi poden veure treballs sonors, esquemes de les obres en neó i fins i tot alguna de les mans de bronze blanc que l'any passat li van fer guanyar el Lleó d'Or de la Biennal a la millor participació nacional. Unes mans fetes als seixanta que, als Topological Gardens dels pavellons nordamericans de Venècia, encara van ser el millor de la biennal de 2009.Malgrat els noms estrella -Carl André, Donald Judd, Dan Flavin, Sol Lewitt o Joseph Beuys- les obres que Fischer va comprar o li van regalar no aconsegueixen enlairar-nos en cap moment, tret d'un parell de petites peces de Penone i un Eva Hesse que resulta ridícul al costat de les perles que, fins el 30 de juliol, exposa la Tàpies. A la sala més grossa, uns quants Todays d'On Kawara, un cercle de rocs del britànic Richard Long i un iglú de Mario Merz, de qui també s'exposen un parell de fibonaccis. Al meu parer tot molt mal posat, com si fos un magatzem o la runa que queda als pavellons d'una abandonada exposició internacional.

En resum, l'art a partir dels seixanta no es pot exposar com si fóssim al supermercat. Només amb suaus retrospectives que cuinin i masteguin l'obra d'un artista o un moviment serà possible pair-lo. Aquests dies al MACBA qualsevol recorregut mental és impossible i cada dues peces hi ha una sotragada o un salt que impossibiliten cap digestió. Sento haver de recórrer aquest tipus de metàfores, però amb l'art modern passa com amb el futbol: Amb els millors jugadors del món no n'hi ha prou per construir un equip.


____________

'Amb la probabilitat de ser vist. Dorothee i Konrad Fischer. Arxius d'una actitud' serà al MACBA fins el 12 d'octubre.

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada