Natale in Casa CupielloTotes les famílies tenen alguna cosa d'italianes, quan es troben. Pot ser el cantar a partir d'una determinada ampolla, poden ser les espirals de crits i retrets arran de qualsevol insignificança o poden ser les ganivetades a l'esquena del parent que acaba d'aixecar-se de taula per canviar l'aigua al canari. En aquest sentit, res com una família italiana de debò per retrobar l'entranyable patetisme de casa nostra, de la nostra pròpia família, la que no vam poder triar però que no canviaríem per res.

Amb la voluntat de repetir-lo cada Nadal, la companyia La Perla 29 i Oriol Broggi recuperen aquests dies el Natale in Casa Cupiello de l'hivern passat, mudant-se als baixos de la Biblioteca de Catalunya per convertir-los en una casa napolitana. El patriarca Pep Cruz és qui dirigeix el guirigall en un paper fet a mida: ho vulgui o no serà ell -i l'ADN tradicional, masclista i caòtic que arrossega- qui marcarà el to i portarà la batuta de la família. Al seu costat i fent mans i mànigues per aguantar la casa, una mama d'aquelles 'que hauria d'haver nascut amb pantalons' i la tirallonga dels fills, germans i veïns que omplirà el Nadal a ca'ls Cupiello d'alegries i maldecaps.

No hi busqueu res més: Natale in Casa Cupiello és una comèdia de crits a dojo i plats pel cap, que retrata amb tendresa una d'aquestes famílies que s'estima a la italiana i només s'ho sap dir cridant. El repartiment, solvent i estable -aquest any ha caigut Bruno Oro, el meu preferit és el germà Pasqualino, gandul i cràpula, que interpreta Ramon Vila- i el que té d'universal la quotidianitat hilarant dels Cupiello ens fa augurar que tindrem la sort d'un Natale cada Nadal.
________
Natale in casa Cupiello és una coproducció de La Perla 29 i el CAER. Es pot veure fins el 16 de gener als baixos gòtics de la Biblioteca de Catalunya.

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada