El centaure i l'animal


Dansa Butō i cavalls. A priori una combinació tan extravagant com els darrers mashups de Jane Austen i zombis. Dues disciplines absolutament perifèriques que es troben en un dels espectacles més rars d'aquest Grec 2011.

A El centaure i l'animal, el mestre de la dansa butō Ko Murobushi i el domador new age Bartabas s'uneixen per crear una espècie de faula poètica sobre la decrepitud i les tensions de l'ànima humana. Aquesta eterna lluita interior -que per alguns s'allarga tota la vida- s'anirà expressant alternativament amb els lents espasmes guturals de la dansa butō, nascuda al Japó després d'Hiroshima i Nagasaki -accionisme vienès postLittle Boy i Fat Man- i a través de les poètiques coreografies a cavall del francès Bartabas.

Tot i l'aparent interès de l'espectacle i algunes escenes memorables, com el monòleg recitat per Mario Gas damunt un Bartabas cap de cavall (foto a dalt), la mitja hora de butō inicial es fa molt difícil de digerir, ja que una de les claus del gènere és el cos nu, que permet percebre cada petit espasme, i que aquí es perd totalment amb Ko Murobushi vestit d'occidental i amb la cara dins una bossa d'escombraries. En l'apartat eqüestre, els números dels cavalls francesos són 'esplèndids' en el mateix sentit que són 'esplèndides' les exhibicions de Jerez de la Frontera: 'Salto de obstáculos, doma vaquera, volteo, acoso y derribo, doma clásica, ponis, enganches y concurso completo'.

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada