IT Dansa


El convidat francès d'aquest Grec ha anat complint tots els tòpics que li temíem: Com a bon chovinista s'ha mostrat llepafils i esquerp, de vegades preciosista, de vegades pirotècnic, però en general més pa que fromage, i han hagut d'arribar els italians -Castellucci i Sieni- per acabar d'encendre els ànims i provocar a la concurrència.

A l'espera d'una revifalla francesa i dels darrers cartutxos del festival -el Rigola o el Godot de l'Ollé- dissabte van poder gaudir de les sempre agraïdes coreografies de IT Dansa, la companyia de l'Institut del Teatre, que aquest any ballaven tres impactants coreos dissenyades per primeres files mundials. L'espectacle el començava una trepidant i hipnòtica peça de Rafael Bonachela, possiblement el coreògraf català més influent del món i un gran desconegut a Barcelona (la darrera vegada que la seva companyia va trepitjar Catalunya va ser el febrer de 2010, actuant al Teatre Auditori de Granollers (?!), i no serà fins el novembre vinent que els podrem veure al Mercat de les Flors).

Més contundent encara va ser el duet In memoriam, una impressionant coreografia de Sidi Larbi Cherkaoui (la seva Babel va posar el Mercat dempeus l'abril passat) que comença recordant l'oscil·lar de les escultures de Juan Muñoz i que acaba amb ballarí i ballarina omplint l'escenari d'una estranya lluita sobrehumana, responent-se mútuament els estímuls com si fossin titella i titellaire, joguina i cervell alternativament. L'espectacle el va tancar una esgotadora peça de l'israelià Ohad Naharin (també va ser al Mercat aquest febrer) que va comptar amb la participació del públic.

S'ha de recomanar una vegada i una altra els IT Dansa perquè suposen una primera capbussada perfecta al món de la dansa contemporània. Tots aquells a qui, a priori, això de la dansa us tira enrere, faríeu bé d'acostar-vos al Teatre Grec l'any vinent i comprar aquest tast de coreografies breus i diverses signades pels grans noms del gènere. L'entrada és irrisòria i el preu que s'ha de pagar és reduït: només aguantar els aplaudiments, potser massa fans, de les iaies i les tietes dels ballarins.

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada